همه چیز درباره مرسدس بنز آکتروس نسل سه
شرکت دایملر تراکس آلمان از سال هزار و نهصد و نود و پنج شروع به ساخت مجموعه کامیونهای بنز آکتروس کرده است. کامیونهای تولیدی این مجموعه اغلب برای حمل بارهای سنگین مورد استفاده قرار میگیرند و توان این کامیونها به قدری بالاست که یکی از بهترین کامیونها برای حمل طولانی مدت به حساب میآیند. برخی از پیمانکاران و مهندسین پروژه ترجیح میدهند از کامیونهای آکتروس برای مقاصد عمرانی و ساخت و ساز خود استفاده کنند. کامیونهای این سری در پنچ نسل متوالی ساخته شدهاند که برای شناسایی هر کدام از نسلها و فیس لیفتها از واژه MP X استفاده میشود. در این مقاله قصد داریم به بررسی ویژگیهای بنز آکتروس نسل سه بپردازیم.
معرفی مرسدس بنز آکتروس نسل سه
نسل سوم از کامیونهای بنز آکتروس در سال دو هزار و هشت به عنوان آخرین فیس لیفت این سری رونمایی شد. این کامیون از همان ابتدا، کار خود را به عنوان یک کامیون با کیفیت شروع کرد به طوری که در سال دو هزار و نه عنوان برترین کامیون سال را از آن خود کرد. به گفته ویکی پدیا این نسل از کامیونهای آکتروس بنز با اقتباس از نسل دوم طراحی شده است اما تعداد خطوط به کار رفته در فیس لیفت آن کمتر و پهنای فیس لیفت بیشتر شده است. تولید نسل سوم بنز آکتروس در سال دو هزار و یازده (همزمان با رونمایی نسل جدید) پایان یافت اما در کشورهای آسیایی هنوز به تولید آن میپردازند. در ادامه این مقاله شرح مشخصات فنی، ظاهری و تجهیزاتی این سری از کامیونهای بنز میپردازیم.
مشخصات فنی
موتور: موتور این کامیون یک موتور 15.9 لیتری هشت سیلندر است. این موتور که یکی از قدرتمندترین موتورهای خودرو به حساب میآید پانصد و پنجاه و یک اسب بخار قدرت داشته و قادر است دو هزار و نهصد نیوتون متر گشتاور نیرو را تولید کند. این موتور اولین موتوری بود که در ایران با استاندارد آلایندگی یوروفایو وارد ایران شد.
جعبه دنده: این کامیون مجهز به گیربکس پاور شیفت است که دستهاش روی دسته صندلی واقع شده و به علت تمام اتوماتیک بودنش میتوان تنها با جلو و عقب کردن اهرم حالتهای مختلف گیربکس را تنظیم کنید. این گیربکس دارای دوازده دندهی رو به جلو و دو دندهی رو به عقب است. تمام گیربکسهای استفاده شده در این کامیون از نسل سوم به بعد دارای سیستمی هوشمند هستند که با استفاده از آن میتوانید با در نظر گرفتن میزان بار کامیون و بررسی شیب جاده دنده مورد نظر خود را انتخاب کنید. این آکتروس که امروزه یکی از فولترین کامیونهای موجود در ایران به شمار میرود، آپشن ریتاردر گیربکس دارد که به حرکت کامیون در شیبها بسیار کمک میکند.
مشخصات ظاهری
کابین: کابین بنز آکتروس نسل سه از نوع بیگا اسپیس است که از نظر سایز، دومین سایز بزرگ کابین به حساب میآید. در این کابین دو تخت خواب و دو صندلی بادی (صندلی راننده و صندلی شاگرد) تعبیه شده است. صندلی شاگرد دارای قابلیت چرخش به سمت طرف دیگر کابین را دارد. آینههای این نسل از قابلیتهای ارتقا یافتهی آن هستند که به صورت اتوماتیک قابل تنظیم هستند که اصطلاحا به آنها آینه برقی گفته میشود. کابین این کامیونها سیستم گرمایشی درجا دارند که با دو کلید که در ابتدا و انتهای کابین تعبیه شده میتوان درجه گرمایش را به میزان دلخواه تنظیم کرد.
در کنار تختهای این کابین، کلیدهای کنترلی برای کنترل باز یا قفل بودن دربهای کامیون، بالا بردن و پایین آوردن شیشهها، میزان شدت نور لامپهای داخل کابین و سایر امکانات تعبیه شده است. یکی دیگر از امکانات خارقالعادهی این کابینها تعلیق اتاق بر بالن است که کابین را روی چهار بالن سوار میکند تا حرکت کامیون باعث برهم خوردن آرامش افراد داخل کابین نشود و برای آنها نرمی فوقالعادهای را به ارمغان میآورد.
سیستم تعلیق کامیون: محور عقب کامیون دارای بادی با قلبیت تنظیم ارتفاع است و میتوانید آن را به صورت اتوماتیک و دستی تنظیم نمایید. علاوه بر این قابلیت در محور عقب، میتوانید محور جلو را نیز در ارتفاع مورد نظر به صورت دستی یا اتوماتیک قرار دهید.
تجهیزات کامیونهای بنز آکتروس نسل سه
این کامیون دارای تجهیزات پیشرفتهای در میان کامیونهای تولیدی در کشورهای مختلف است. از جمله این تجهیزات میتوانیم به سیستم ترمز اضطراری، سیستم کروز کنترل تطبیقی، رادار خط جاده خوان ( با استفاده از این سیستم میتوان در جادههایی که خطوط قابل خوانش دارند به صورت اتوماتیک رانندگی کرد.)، سیستم زنجیر چرخ تمام اتوماتیک که با استفاده از کلید روی داشبورد قابل تنظیم است، سیستم تهویه اتوماتیک با قابلیت تنظیم به صورت دستی و اتوماتیک، سیستم شیشه شور و چراغ شور با قابلیت تنظیم دستی و اتوماتیک ( این سیستم با استفاده از دوربین کار میکند و هنگام تشخیص قطرات باران به صورت اتوماتیک شروع به تمیز کردن شیشه و چراغ میکند.)، سیستم صوتی-تصویری مرسدس بنز، سیستم ریتارد گاردن و ریتارد گیربکس (این امکانات علاوه بر موتور و ترمز کامیون است.)، تنظیم مقدار نور چراغهای جلو با توجه به شدت نور محیط و جاده به صورت تمام اتوماتیک، سیستم ترمز ضد لغزش و سیستمهای کمکی ABS و EBS اشاره کرد.
علاوه بر این امکانات کاربردی، امکانات دیگری نظیر سیستم کروز کنترل چند حالته حافظه دار، سیستم تنظیم بادی صندلی راننده با توجه به وزن او به صورت اتوماتیک، سیستم پروژکتورهای اصلی با برد کیلومتری بدون سلب آرامش برای راننده، سیستم هشدار و جلوگیری از قیچی شدن و یا خارج شدن از حالت طبیعی کامیون نیز در این کامیون یافت میشود.
مرسدس بنز آکتروس نسل سه در ایران
در سالهای اخیر طی توافقات میان دو شرکت دایملر تراکس و ایران خودرو دیزل، تولید و مونتاژ بنز آکتروس آلمانی در ایران شروع شد. با توجه به ظرفیتهای بالا و امکانات قابلتوجه این کامیون، استفاده از آن یک قدم بزرگ در ساخت و سازها و برابری خواهد بود.
نتیجه گیری
در این مقاله به معرفی سری کامیونهای بنز آکتروس به خصوص نسل سوم آن پرداختیم. در ادامه به مواردی مانند مشخصات فنی، ظاهری و تجهیزات نسل سوم بنز آکتروس پرداخیتم. امیدواریم مطلب ارائه شده دانش و آگاهی شما را درباره این کامیون با کیفیت بالا برده باشد. برای آگاهی از ویژگیهای نسلهای دیگر این کامیون میتوانید از سایر صفحات این سایت دیدن فرمایید.